Alzheimer hastalığı, dünya genelinde yaklaşık 32 milyon insanı etkileyen bir demans türüdür. Alzheimer hastalığının ilerlemesini durdurmak veya yavaşlatmak için araştırmalar devam etmektedir. Bu hastalığın ilerlemesini durdurmanın veya yavaşlatmanın yollarını bulmak amacıyla araştırmalarını sürdüren Icahn Tıp Fakültesi’nden bilim insanları, beta-amiloid plaklarının beyinden temizlenmesini sağlayan hücresel etkileşimlerin değiştirilmesinin Alzheimer hastalığının tedavisinde yeni umutlar doğurabileceğini keşfettiler.
Araştırmanın Temel Bulguları
Icahn Tıp Fakültesi‘nden Dr. Roland H. Friedel, Dr. Hongyan Zou ve Dr. Bin Zhang’ın yürüttüğü çalışmada, plexin-B1 adlı bir proteine odaklanıldı. Bu proteinin, Alzheimer hastalığının geç dönemlerinde önemli bir rol oynadığı keşfedildi. Araştırmacılar, plexin-B1 proteininin reaktif astrositler olarak bilinen merkezi sinir sistemi hücreleriyle etkileşime girerek amiloid plaklarının temizlenmesini engellediğini buldular. Plexin-B1’in kaldırılmasıyla bu etkileşim tersine çevrilebiliyor ve daha iyi plak temizliği sağlanabiliyor.
Plexin-B1 ve Alzheimer Hastalığı
Araştırmanın bulguları, plexin-B1 proteinini hedef alan yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine olanak tanıyabilir. Zhang’ın ekibi, yapay zeka yardımıyla aday ilaçları belirlemeye çalışırken, Zou ve Friedel’in laboratuvarları ise plexin-B1 işlevini engelleyici antikorlar üretmek için birlikte çalışıyor. Bu üç ekip, reaktif astrositlerde plexin-B1 işlevini modüle etmek için etkili ilaçlar veya antikorlar belirlemek amacıyla işbirliği yapıyor.
Yeni Tedavi Yöntemlerinin Potansiyeli
I CARE FOR YOUR BRAIN’in sahibi ve FirstHealth of the Carolinas’ta Reid Healthcare Transformation Fellow olan Dr. Karen D. Sullivan, bu yenilikçi çalışmanın Alzheimer hastalığı tedavisinde yeni bir umut penceresi sunduğunu belirtti. Beta-amiloid üzerine odaklanan pek çok terapötik yaklaşımdan farklı olarak, bu çalışma, glial hücrelerin arasındaki mesafenin gevşetilmesiyle nöroinflamasyonun azaltılabileceğini ve plakların daha kompakt hale getirilebileceğini öne sürüyor. Ancak, bu araştırmanın hala erken aşamada olduğunu ve klinik çalışmalara ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.
Plağın Temizlenmesine Odaklanmak Doğru mu?
Providence Saint John’s Health Center’da nörolog olan Dr. Clifford Segil ise, plak temizlenmesine odaklanmanın Alzheimer tedavisinde en iyi yol olmayabileceğini belirtti. Segil, beta-amiloid hipotezinin klinik olarak uygulanabilir ve etkili ilaçların sadece mütevazı iyileşmeler sağlaması nedeniyle sorgulanmaya başladığını ifade etti. Ancak, plexin-B1’in beyin nöron destek hücreleri üzerindeki etkilerini görmekten heyecan duyduğunu belirtti ve daha fazla araştırmanın yapılması gerektiğini vurguladı.